Jeroen Helder neemt afscheid van First Beat

De repetitie van woensdagavond 12 februari zou een ongebruikelijke worden. De avond begon nog volgens de dienstregeling, een vertrouwd beeld, maar wel met het besef dat het de laatste keer was dat hij de scepter zwaaide. Na dik 22 jaar verbonden te zijn geweest als dirigent en arrangeur, nam Jeroen Helder afscheid van zijn geliefde popkoor First Beat. Als initiatiefnemer en oprichter ging hij in de herfst van 1997 met First Beat van start in de tuinzaal van Zalen Schaaf. In de jaren die daarop volgden is het koor muzikaal, onder leiding van Jeroen, enorm gegroeid. Begin 1998, slechts een paar maanden na de eerste repetitie, had First Beat al een optreden in theatercafé Romein. Daar bleef het niet bij. Naast vele kleine ‘gigs’ werd ook groot uitgepakt met diverse avondvullende programma’s, waaronder Millenniumproof, Klankoorsprong en het 15-jarige jubileumconcert Now&Then. First Beat gaf ook acte de présence bij bijzondere gebeurtenissen, zoals de opening van het Provinsjehûs Fryslân in 2012 en Culturele Hoofdstad in 2018. Ook werkte het koor mee aan theaterproducties van o.a. Pia Douwes en de 3JS. Enfin, te veel om op te noemen, maar allemaal onder leiding van Jeroen.

Na zo’n lange carrière bij First Beat moest Jeroen natuurlijk in het zonnetje worden gezet. Frits Das, koorlid van het eerste uur en medeoprichter van de vereniging, sprak Jeroen toe met een terugblik op 22 jaar First Beat. Daarbij kwamen vanzelf de anekdotes. Zo zong Jeroen in de beginjaren de partijen nog in op cassettebandjes en die moesten voor alle koorleden worden gekopieerd. Een hele klus voor Jeroen. Memorabel was ook de openingsscène van Klankoorsprong in de Harmonie. Op het podium lag het koor onder een enorm wit doek, wat licht in beweging werd gebracht. Toen het doek met een ruk in tweeën ging, verhief het koor zich om ‘O Fortuna’ in te zetten uit de Carmina Burana van Carl Orff. Het publiek werd even stevig in de stoel gedrukt. Nadat Jeroen een cadeau was overhandigd, werd hij toegezongen met een door het koor zelf geschreven tekst op de melodie van Halleluja. En dat ging niet zonder emoties. De avond was luisterrijk en gedenkwaardig. Jeroen verlaat First Beat en dat is jammer, maar hij wil een nieuwe weg inslaan. Zijn hart ligt bij de klassieke muziek en daarom kiest hij ervoor dirigent te worden bij Gloria Deo uit Drachten. Een prachtig groot klassiek koor. Jeroen heeft veel voor First Beat betekent. Daarvoor verdient hij alle lof en dank!

Nog even voor de fans; First Beat blijft gewoon mooie popliedjes zingen, maar met een nieuwe dirigent, Wilco Kloosterman. In korenland is hij zeker geen onbekende. First Beat gaat dus weer prachtige muzikale tijden tegemoet.